torstai 15. syyskuuta 2011

O niinkuin mitä noista omenoista...









...voisi tehdä?

Omena-aika on just nyt!
Ystävältä saapui säkillinen omenoita,
mihin niitä käyttäisi?
Joka paikkaan, vaikka.

Soseeksi, kuivatuiksi lastuiksi,
raasteeksi, salaatin sekaan,
mehuksi, piirakkaan, pannariin,
kiisseliin. Vaikka, esimerkiksi.


















Mieleen juolahti lapsuuden päiväkotijälkkäri,
omena-porkkanakiisseli. Päätin kokeilla.
Lapsista osa piti tästä, osa oudoksui,
sitä tuoretta porkkanaraastetta siinä nimittäin.



Omena-porkkanakiisseli

n. 8 dl-1 l vettä/mehua
pari dl hienoksi raastettua porkkanaa
n. 3 dl kuorineen raastettua omenaa
n. 2 rkl perunajauhoa sekoitettuna n. 1 dl:n kylmää vettä
sokeria muutama ruokalusikallinen


Kiehuta raastettuja porkkanoita hetki että pehmenevät,
lisää sokeri ja perunajauholiemi, kiehauta. Lopuksi sekaan omenaraaste.
Sokeria/steviaa tms. makeutusta voit lisätä halutessasi.
Voit myös lisätä porkkanaraasteen lopuksi omenaraasteen kanssa,
jos haluat pureskella ja säilyttää enemmän vitamiineja.









***








Huippaterveellistä ja ihanan makuista omenaporkkanatuoremehua saa mehulingolla,
löysin juuri syksyn satoaikaan sopivasti kirpulta vanhan Fiskarsin
mehulingon, 50 v. ikäinen, ja tehomylly on vieläkin, todella.
Hyppää pöydältä jos ei oo pattia. Suosiolla olen siirtynyt pöydältä lattialle myllyttämään.
Puristaa hyvin tehokkaasti hedelmät ja vihannekset kuiviksi!
Jäljelle jääneestä porkkana"raasteesta" voi tehdä esim. porkkanasämpylöitä.
N. 8-10 dl tuoremehua saa kulhollisesta pilkottuja omenia ja porkkanoita,
ja on niin hyvää jotta.










Toki omenista saa mehua mehumaijalla tai kattilassa keittämälläkin.
Menettää siinä tosin vitamiineja ja ravintoaineita.
Tuorepuristettua mehua voi kuitenkin pakastaa, eikä vaadi sokeria.
Jos omistaa paljon omenia, on olemassa tuoremehuasemia,
jonne voi viedä hedelmänsä puristettaviksi.
Hinnoista ei tosin tietoa minulla ole.









***



Helppo ja nopea omenapiirakka


150 g pehmeää voita/margariinia
1 dl (raakaruoko)sokeria
1 muna
1 1/2 dl vehnäjauhoja
n. 1 dl leseitä
1 tl leivinjauhetta

3 suurta omenaa
tai n. 5 pientä
1 tl kanelia
1 tl vaniljasokeria
ripaus (raakaruoko)sokeria omenien pinnalle lopuksi



Sekoita keskenään pehmeä rasva ja sokeri.
Lisää muna hyvin vatkaten.
Sekoita loput ainekset joukkoon.
Levitä taikina voideltuun piirasvuokaan.
Tarvittaessa kuori omenat.
Tuoreista "oman maan omenista" ei tarvitse poistaa kuoria,
ne ovat niin pehmeät ja luomut.
Viipaloi omenat, asettele taikinan päälle.
Ripottele lopuksi sokerit ja kanelit päälle.
Uuniin n. 200 c, noin 20-30 min. kunnes hieman ruskistuu.
Hyvä ja helppo, nopea!



***











Nokkos-omena-porkkana-pannari


n. 6-7 dl maitoa tai kauramaitoa
n. 2-3 dl vehnäjauhoja (osa voi olla ruisjauhoja tms.)
3 munaa
n. 1-2 tl (sormi)suolaa

n. 1/2 dl kuivattua nokkosta
1 raastettu sipuli
n. 3-4 dl porkkanaraastetta
n. 2 -3 dl omenaraastetta

hieman oreganoa, basilikaa, timjamia,
mustapippuria, valkopippuria, minttua
tai muita haluamiasi yrttejä ja mausteita

Vispaa munat rikki, maidot joukkoon, sekä suola ja jauhot.
Raastetut kasvikset ja omenat sekä kuivattu nokkonen ja mausteet
sekaan. Voit halutessasi lorauttaa taikinaan öljyä tai sulaa rasvaa.
Voitele leivinpaperi runsaskätisesti.
Kaada taikina leivinpaperille pellille.
Uuniin, duuniin.
N. 200-225 c kunnes ruskistuu.




***




Pähkinä-omenatosca



n. 5 oman maan omenaa isoina lohkoina

tosca:

n. 75 g margariinia/voita
n. 1 - 1 1/2 dl fariinisokeria
(josta n. 1/2 dl (raakaruoko)sokeria)
n. 1 dl saksanpähkinöitä rouhittuna
(tai cashew/manteli/pecan tms.)
n. 1 dl kaura-/4-viljanhiutaleita tai kauraleseitä
ripaus inkivääriä
kanelia päälle

Pilko omenat isoiksi lohkoiksi,
asettele voideltuun uunivuokaan.
Sekoita kaikki tosca-ainekset keskenään.
Levitä omenain päälle.
Uuniin n. 200c, n. 15 min. kunnes pinta ruskistuu hieman.
Älä paista liian kuivaksi.

Tämän kaveriksi sopii vaikka paahtokinuskikastike
ja kermavaahto.











***


Omenainen linssimuhennos


kookos-/avocado- tms. öljyä chilin ja sipuleiden paistamiseen
tuoretta tai kuivattua chiliä pieneksi pilkottuna ripaus
2-4 valkosipulin kynttä
sipuli pieneksi pilkottuna
2-3 dl linssejä
pari pieneksi pilkottua omenaa
porkkanaa pieneksi pilkottuna
mieleisiäsi yrttimausteita (esim. minttu, meirami,
basilika, persilja, ruohosipuli, rakuuna...)
(tomaattimurskaa jos tahdot)
suolaa
ripaus sokeria
mustapippuria
vettä


Tiristele chilejä ja sipuleita hetki öljyssä.
Lisää huuhdellut linssit. Kääntele hetki.
Lisää pilkotut porkkanat, ja kääntele.
Vettä sekaan niin että peittyvät.
Anna porista n. 10-15 minuuttia niin että linssit kypsyvät.
Lisäile vettä tarpeen mukaan.
Lisää omenapalat ja mausteet.
Anna valmistua vielä hetki,
omenoiden pehmentyä hieman.

Syö vaikka riisin tai ohran tai quinoan kanssa.










***

Omenia, noita omenoita, voi kuivattaa ohueksi siivuttamalla,
kastaa sitruunamehuun ennen ritilälle laittamista. Olen ymmärtänyt
että se max. 40 c lämpötila on ideaali kaikille kuivattaville asioille.
Sitruuna estää tummumasta.

Omenia voi pakastaa raasteena tai viipaloimalla,
hieman sokeria (ja sitruunamehua) sekaan.

***

Ei kommentteja: