torstai 2. syyskuuta 2010

H niinkuin Herneet ja hamput


...ja halloweenkurpitsa!
Syys saapui hurjana jotta hur-hur ja hyr-hyr vain kun viluttaa!
Heti mieli halajaa lämmittäviä ruokia.







Kesällä sai tuoreita herneksiä, nam!
Ja hamppu on hyvää ympäri vuoden,
kuivana, siemenen muodossa, lepotilassa,
josta se on helposti herätettävissä henkiin.
Hamppu on uusi vanha tuttu.
Se on hypetyksen arvoinen terveellinen vegejuttu.
Mä olen rakastunut.






Kerron lisää.
Seuraavassa suora lainaus Vegaaniliiton sivulta, artikkelista Hamppua kitaan:

Hampun mahdollisuudet ruokakasvina ovat laajat mutta huonosti tunnetut. Siementen sisältämän öljyn (33 %) rasvahappokoostumus ja korkea proteiinisisältö (25 %) ovat hampun ravitsemuksellisia valtteja. Päivittäinen omega-3-sarjan rasvahappojen tarve tulee katetuksi, kun nauttii 1 rkl valmiiksi puristettua öljyä tai 5 rkl (0,75 dl eli 40 g) kokonaisia siemeniä. Kuopion yliopiston tutkimukset ovat osoittaneet, että hampunsiemenöljyn säännöllinen käyttö pitää esimerkiksi atoopikkojen ihon kunnossa.

Hampunsiemenöljy on yksi vegaanisista vaihtoehdoista paljon puhutuille kalaöljyille. Sen tyydyttämättömät rasvahapot omega-6 (linolihappo) ja omega-3 (alfalinoleenihappo) ovat ideaalissa suhteessa, jotta muut rasvahapot voivat syntyä näiden johdannaisina elimistössä. Prosessi tosin edellyttää, että henkilön ravitsemus on tasapainossa eikä hän kärsi esimerkiksi sinkin tai magnesiumin puutoksesta tai käytä suuresti alkoholia.


Suosittelen käymään esim. tuolla vegaaniliiton sivulla lukemassa artikkelin aiheesta,
sisältää myös paljon hamppuohjeita.

On se superhyperravintoa. Ja älyttömän monipuolista.
Siemenistä (jotka ovat öljysiemenhampun siemeniä, eivät sisällä THC:tä) on moneksi,
voit tehdä niistä hamppumaitoa, hamppupöperöitä jugurtin tai viilin sekaan,
hefua eli tofun kaveria, hamppupestoa, hamppukeksejä..........
Laitan tähän muutamia ohjeita tuosta monikäyttöisestä kasvista (siemenistä)
joka sopii myös yleensä esim. soija-allergikoille.
Hamppu on hyvää myös ekologisesti, ja sitä viljellään Suomessakin,
siemeniä myydään ainakin ekokaupoissa, halvemmalla saa kun tilaa
tai hakee suoraan luomutiloilta.

Hampunsiemeniä, kuten muitakin siemeniä kannattaa liottaa ennen käyttöä:

Lepotilassa olevassa siemenessä vain osa sen kivennäisaineiden, kuten raudan ja sinkin, pitoisuuksista on ihmiselle käyttökelpoisessa muodossa. Tämä johtuu fytiinihaposta eli fytaatista, joka lukitsee kivennäisaineita. Jos on aikaa, siemeniä on ennen ruokailua aina hyvä liottaa vedessä 6 - 8 tuntia tai yön yli. Kaada sitten vesi pois ja idätä niitä kahdesta tunnista puoleen vuorokautta, kunnes itu pilkistää silmiin. Lyhemmästäkin ajasta on jo apua, koska eniten fytaattia poistuu itämisen alkuvaiheissa. Kahta vuorokautta pidempi idätysaika sen sijaan tekee hampun mausta karvaan. Pelkkä liotus ei fytiinihappoa poista, vaikka tekeekin siemenistä jo kermaisemman makuisia. Vaihtoehtoisesti myös paahtaminen tuhoaa merkittävissä määrin fytaattia, mikä sopii käsittelyksi hamppurouheellekin.










***


Aletaan helposta päästä
eli hamppupestosta.











n. 1 dl hampunsiemeniä
n. 1 dl auringonkukansiemeniä
n. 0,5 dl cashewpähkinöitä
ruukku basilikaa
tai vaihtoehtoisesti osa basilikaa
ja osa persiljaa ja ruohosipulia
1 valkosipulinkynsi
öljyä alle 1 dl
suolaa hieman















Paahda kaikki siemenet ja pähkinät kevyesti kuivalla pannulla.
Sekoita kaikki ainekset, paitsi öljy, keskenään tehomyllyllä, sauvasekoittajalla tms.
Lisää öljyä vähitellen sen verran, että olet tyytyväinen koostumukseen.
Syö vaikka täysjyväpastan kanssa. N-O-P-E-A.








***


Tähän perään cashewpeston ohje:









ruukku basilikaa
pirkka-pussillinen cashewpähkinöitä
(en muista g-määrää, pirkka on mittana nyt)
suolaa ja pippuria hieman
1 valkosipulinkynsi
öljyä kunnes saat sopivan koostumuksen

Samaan tyyliin valmista kuten edellinen pesto.
Voit käyttää myös manteleita cashewien sijaan.








***


Aamu-välipala-iltajugurttien sekaan sopii hyvin
tämä terveellinen siemensekoilu, johon voit käyttää vaikkapa
hefusta (ohje alempana) yli jääneen siemenkuoriaineksen eli okaran:











hamppuokaraa (siemenkuorirouhetta)
tai hampunsiemeniä
cashewpähkinöitä
auringonkukansiemeniä
saksanpähkinöitä







Joka sorttia n. kourallinen.
Paahda kevyesti, jos tahdot kuivempaa rouhetta.
Liota muutama tunti, jos tahdot tahnamaista.
Suristele!
Olet valmis.
Säilyy joitain päiviä kylmässä.
Maistuu vaikkapa luonnonjugurtin ja vähän kohmeisten puolukoiden kanssa.









***


Nyt hieman haastavampaa hamppukokkailua.








Hefu:

5 dl hampunsiemeniä
1,5 litraa vettä

Ensin valmistetaan hamppumaito.








Liota siemeniä. Itse liotan yön yli, hieman itäneistä hampunsiemenistä saa hefuainesta enemmän.
Laita vain osa tuosta vedestä siementen sekaan, jauhaminen sujuu helpommin.
Sauvasekoittimella tai muulla tehomyllyllä surista siemenvesisekoitusta mahdollisimman hienojakoiseksi.











Lisää loppu vesi, ja suristele vielä.










Erottele siemenmurska syntyneestä maidosta harsokankaan ja siivilän läpi valuttamalla ja puristamalla.
Joku muukin ohut, läpäisevä kangas sopii tähän. Älä heitä siivilään jäänyttä siemenmurskaa eli okaraa hukkaan, voit hyödyntää sen vaikkapa leivonnassa tai jugurttisiemenpöperöseoksessa.
Nyt sinulla on hamppumaito siivilöitynä, siitä valmistetaan juustomainen hefuaines.










Laita hamppumaito vesihauteeseen kattilaan tai mikroon mikronkestävään kulhoon. Itse olen tehnyt tämän mikrossa. Lämmitä täydellä teholla vähintään 5 minuuttia, meidän mikrolla lämmitän yli 10 minuuttia, viimeksi taisin lämmittää jopa 13 minuuttia. Sekoittele välillä.
Valmista alkaa olla kun huomaat juustomaisen aineksen ilmaantuvan keitoksen pinnalle.
Tästä muodostuu hefu. Kun koko pinta on tämän juustomassan peittämä, on aika taas siivilöidä.
















Aseta jonkinlaiseen siivilään harsokangas, johon kauhot tuon juustomaisen massan.












Sitten taittele ja pyöräytä harsokangas tiukasti hefumassan ympärille.










Rutkasti painoa kasaa päälle, jotta saat heran puristettua hefusta.









Mitä kauemmin ja painavammin hefu on, sitä kiinteämpää siitä saat.
Ehkä n. 3 tuntia on jo hyvä aika tuolle painamispuristamiselle.









Sitä seuraa jännittävä hetki!
Poistat painot päältä (kirjat, astiat, mitä ikinä keksitkään).
Avaat harsokankaan.
Ah! Mikä upea luomus,
jonka olet vääntänyt omin kauniin käpälin!
Tämä jos mikä on taidetta.














Älä heitä heraakaan hukkaan, voit käyttää sen nesteeksi vaikka leivontaan tai juoda jäähtyneenä
(terveellistä, mutta itse en tykkää vaikka makeuttaisi) tai käyttää vaikka maidon sijaan
perunamuusiin eli...ööööö...hamppu+muusi=hampuusiin.


Nyt marinoidaan hefu.
Marinadeja on yhtä monta kuin on ihmisiäkin,
tässä tulee curryinen marinadi.








öljyä (oliivi/rypsi/rapsi/aurinkokukka/joku muu) n. 0,5 dl
currya reilusti (n. 2 tl)
korianteria
suolaa
soijakastiketta
esim. viherpippuria
persiljaa

Sekoita kaikki aineet esim. pakastepussissa tai -rasiassa,
laita hefu sekaan joko kokonaisena tai paloina/kuutioina riippuen halutusta
käyttötarkoituksesta. Anna marinoitua vähintään tunti, mutta mielellään
yön yli jääkaapissa. Paista hefu voissa tai öljyssä, se on herkkua vaikka
tacojen sisässä, pastan kanssa, paistettujen perunoiden tai vaikka sen hampuusin kanssa.
Sen varsinkin, Sen <3>

Tässä valmiit paistetut hefut.
Eivät ole kuivia niinkuin kuvassa näyttävät.
Kuva valehtelee enemmän kuin tuhat sanaa.









***


Vaikkapa hampuusin kanssa maistuu myös
Herne-härkäpapupihvit









tuoreita herneitä/härkäpapuja n. 2 dl
n. 1 dl keitettyjä ohrasuurimoita
n. 1 dl porkkanaraastetta
pippuria ja suolaa maun mukaan
1 dl korppujauhoja
1 sipuli
2 munaa
esim. rakuunaa, meiramia, persiljaa













Kuori härkäpavut, poista myös kuoritun pavun sisältä
paljastuvasta pavusta kerros. Keitä n. 10 minuuttia vähässä vedessä,
keittäminen poistaa papujen sisältämät myrkylliset aineet. Lisää herneet
loppuvaiheessa sekaan. Kaada vesi pois.
Voit toki valmistaa pihvit ilman härkäpapujakin,
jos niitä ei ole saatavilla.
Soseuta herneet ja pavut. Lisää kaikki
muuta ainekset, sekoita, ja muotoile pihvejä leivinpaperin päälle uunipellille.
Paista 175 c kunnes ruskistuvat. Lisää voipala pihvin päälle kun vielä lämmin.









***


Hefua kun teit niin jäljelle jäi okaraa ja heraa.
Niistä syntyy hamppusiemensämpylöitä:

okaraa n. 1 dl
auringonkukansiemeniä n. 1/2 dl
4-viljanhiutaleita n. 1 dl
speltti- ja/tai vehnäjauhoja
kurpitsansiemeniä hieman
suolaa 1-2 tl
heraa/vettä 2,5 dl
puolikas kuivahiivapussi









Hieman kättä lämpimämpään veteen/heraan lisää suola, jauhoja hieman, hiiva,
hiutaleet, siemenet, okara. Sekoita kaikki tehokkaasti käsivispilällä/puuhaarukalla tms.
Lisää vehnä- tai spelttijauhoja kunnes saat hyvän seoksen, ei liian tiukkaa, ei liian
kiinteää, vaan sopivasti löysä taikina.










Jos käytät spelttijauhoja, jätä suosiolla löysähköksi,
ja anna kohota liinan alla jopa 2 tuntia. Jos leivot vehnäjauhoilla, kohoamisajaksi riittää puolisen
tuntia. Nostele taikinasta ruokalusikoilla kasoja pellille leivinpaperin päälle.
Ripottele kurpitsansiemeniä päälle. Uunissa parisataa (225) astetta kunnes kohoavat ja ruskistuvat hieman.
Voit tehdä taikinasta vaihtoehtoisesti vuokaleipää. Voitele vuoka, laita pohjalle kurpitsansiemeniä.
Levitä taikinaa n. 2/3 vuoasta.



















***


Nyt kun leipomaan päästiin,
niin jatketaan syksyisillä kurpitsasämpylöillä.








2-3 dl kurpitsansisusta siemenineen
n. 3 dl vettä
1/2 kuivahiivapussi
4-viljanhiutaleita
leseitä
spelttijauhoja
(osan voi korvata vehnäjauhoilla)
suolaa 1-2 tl
auringonkukansiemeniä pinnalle









Koverra kurpitsan sisälmykset, hieman voit kädellä erotella niitä.
Lisää lämmin vesi, suola, jauhoja, hiiva, leseet ja hiutaleet,
sekoita. Lisää spelttijauhoja kunnes saat sopivantuntuisen löysähkön seoksen.
Jätä kohoamaan 2 tunniksi. Nostele lusikoilla pellille leivinpaperille.
Paista 225 kunnes ruskistuvat.
Ovat niin hirmuisen hyviä!
Kurpitsa tekee sämpylöistä ihanan meheviä,
speltti tekee sämpylöiden koostumuksesta sellaisen
tamperelaisperinneleipämäisen,
eli rieväisen.









***


Jatketaan leipomuksia hampun verran.

Hamppukeksit

100 g voita
3 dl speltti/vehnäjauhoa
1 tl vaniljasokeria
1 dl sokeria
n. 0,5 dl hampunsiemeniä paahdettuna
2 rkl kaakaojauhetta
2 rkl espressokahvia
(tai vahvaa kahvia)

Sekoita sulatettuun voihin kaikki. Muotoile pallero.








Tee pallerosta pötkyjä pari, pötkyt paloiksi.









Muotoile kuten haluat.








Uuniin 200 c noin 15 min.










***


Kas, tänne tuoreen hernereseptin keitosta laitan näin:






















tuoreita (/pakaste) herneitä n. 1/2 l-1 l
vettä
timjamin (tarha-ajuruohon)/
nurmi-/kangasajuruohon oksia
(ovat samaa sukua)
viherminttua pieni nippu
merisuolaa (sormisuolaa)
mustapippuria rouhittuna
(kermaa tms.)










Keitä vedessä yrtit ja herneet kunnes herneet ovat saaneet väriä.
Poista oksat, voit riipiä lehdet irti keitoksen sekaan.
Soseuta sekovispaajalla.
Lisää suola ja pippuri.
Tarkasta maku.
Lisää kermaa tai jotain vegeä kerman kaveria halutessasi.









***


Hernekeitto ja pannukakku on perinteiset kaverit,
hyvää hilloakin tarvitaan pannarin päälle.










Raparperi-mansikkahillo

raparperia n. puoli kiloa
mansikoita n. kilo
vettä
hillosokeria kilo
sitruunan mehu
(+raastettu kuori)

Voit käyttää tuoreita tai pakasteita. Pakasteet olen yleensä surauttanut sauvasekoittimella sosemaiseksi, kattilassa. Lisää sitruunan mehu ja raastettu kuori, jos tahdot. Sitruuna antaa mukavasti kirpeyttä makeaan hilloon. Vielä n. 1 dl vettä sekaan. Lisää hillosokeri, sekoittele välillä, kiehuta hiljaa. N. 10-15 minuuttia riittää. Purkita puhtaisiin purnukoihin, sulje, jäähdytä, laita kylmään.









***

Sitruunainen raparperimansikkahillo sopii huippakivasti tämän kurpitsankukkapannukakun kanssa.
Ohjeen löysin Kainuun puutarhayhdistyksen nettisivulta, kun etsin tietoa
siitä mihin kurpitsankukkia voisi hyödyntää.








Tarvitset tähän kukkais-esteetikon unelmapannariin:


6 dl maitoa
3-4 munaa
3 dl vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
1/2 dl sokeria

pellille:
n. 50 g voita
8-10 kurpitsankukkaa













Sekoita aineet, anna taikinan seistä jonkin aikaa. Voitele leivinpaperi jonka laitat korkeareunaiselle pellille. Kukat pitää huuhtoa hyvin, ja hieman kuivata. Voit poistaa kukkien siittimet, niissä on melko voimakas maku. Levitä kukkaseos pannulle, kaada taikina varovasti päälle.













Paista 200 asteessa kunnes pannukakku on kauniisti saanut hieman väriä.

Hilloa päälle, herkkua on!








2 kommenttia:

anni kirjoitti...

kas, melekonen määrä uusia ohjeita! nam!

yhessä kohassa oli harhaanjohtava kuva! pahoitin mieleni siitä. tekstissä puhuttiin saksanpähkinöistä ja kuvassa oli hasselpähkinät, miksi?

Jo Annah kirjoitti...

voi pähkylä!!!
hitto, kiitti oikoluvusta :P
sehän todella ON itse hasseli!
oli niin monta rautaa tulessa,
että menin ihan pähkinöiksi,
sorge, ja kiitos!
jätetään se saksanpähkinä sinne kuitenkin, koska sekin sopii tuohon pähkinäsekoiluun!

kokeile säkin noita hampunsiemeniä,
se liotus tai paahto kannattaa tehdä ennen käyttöä.
vai mitäkä sanoo ayurveda pittalle noista? nämä ohjeet on melko mietoja, ei tulisia lainkaan.