lauantai 31. heinäkuuta 2010

G niinkuin Grilling and drilling and lovin all the time










Grillaten ja höyläten ja rakastaen vain,
näin ne kesät kulkee.

Tämän kesän grillaukset on kyllä keskittyneet omaan napaan.
Tasan kaksi ja puoli kertaa on pallogrilliä hehkutettu.
On ollut niin infernaalisen kuuma kesä, ettei grillaus ole ollut se
houkuttelevin tapa ruuanvalmistukseen.
Tykkään grillihiilien hajusta, siksi varmaankin sähkögrilli ei ole grillausvaihtoehto.
Kumpi lie ekompi, luultavasti sähkö tässä tapauksessa.









Me grillataan yleensä vartaita.
Niihin voi laittaa mita tahansa kasviksia mitkä tikussa kiinni pysyvät.
Hyvä marinadi on kaiken kastike.

Tässäpä eräs:

luomuoliiviöljyä n. 1 dl
juustokuminaa n. 1 tl
viherpippuria n. 1 tl
luomusoijakastiketta n. 0,5 dl
oreganoa n. 1 tl
paprikajauhetta n. 2 tl
meiramia n. 1 tl
(tuoretta) persiljaa mukavasti
2 luomuvalkosipulin kynttä viipaleina

Kaikki ainekset sekoita pussissa tai kulhossa.
Leikkaa kaikki kasvikset ja tofut isoiksi paloiksi, eivät siten pala grillatessa.
Herkkusienet kannattaa myös jättää kokonaisiksi, pesee/harjaa vaan mullat pois.
Kun kaikki on paloiteltu, laita marinadin sekaan maustumaan. Mitä pitempään marinoituu
sitä enemmän makua imeytyy, pienikin hetki toki riittää.
Hyväksi havannoituja grillattavia ovat mm.
kesäkurpitsat, paprikat, herkkusienet, munakoiso,
sipuli, tomaatti, tofu, maissintähkät.







Voit marinoida kaikki samassa, tofun ja herkkusienien kanssa
on oltava helläkätinen, hajoavat helposti.

Kun hankit tofua grilliin, älä valitse pehmeää, se ei sovellu tähän, hajoaa,
valitse maustamatonta tofua, jonka voit itse marinoida.









Sitten vaan palaset vartaisiin, ja grilliin. Jäljelle jääneellä marinadilla voit sivellä
vartaita paistuessa.
Vartaiden kanssa vihreää salaattia, ihan vaan tuorekurkkua ja jotain luomusalaattia.









Tässä helppo sinappinen kastike salaatille:

oliiviöljyä n. 1/3 dl
sinappia n. 1-2 rkl
mustapippuria ripaus
omenaviinietikkaa n. 1 rkl
sitruunamehua n. 1 tl
sokeria ripaus
suolaa ripaus
(tuoretta ruohosipulia)

Kaikki ainekset sekaisin pieneen kannelliseen lasipurkkiin tai pakasterasiaan,
ravista sekaisin voimakkaasti niin että saat tasaista kastiketta.



***



Nopea jälkiruoka syntyy kaikkien vihaamista grillatuista banaaneista,
tämä on suklaaversio:

kaksi banaania
loraus tummaa siirappia
mantelilastuja
tummaa suklaata
karviaismarjoja tai mansikoita
(lisäksi vaniljajäätelöä)








Voitele folioastia, tai kyhää foliosta pesä astian puutteessa.
Viipaloi banaanit, lorauta siirappia päälle, ripottele mantelilastuja,
lisää suklaapaloja mielesi mukaan. Ja eikun grilliin.
Jälkiruoka on valmis kun suklaa on sopivasti sulanut, ja banaanit hieman
pehmenneet. Syö karviaismarjojen, mansikoiden ja halutessasi jäätelön kanssa.
Tämän ruuan voi tehdä uunissakin (ilman grillin makua).



***








Vielä tekee mieli hieman herkutella.
Metsätkin pullistelevat musti- ja mansikoista.
Mene marjaan!
Tehdään mustikkapiiraita.
Niitä on helppo ja mukava tehdä lastenkin kanssa.








Tarvitaan:
murotaikina
mustikoita (ja/tai vadelmia, viinimarjoja)













Murotaikina:
100 g voita
3/4 dl sokeria (tai raakaruokosokeria)
1 luomumuna
1 tl leivinjauhetta
1/2 dl leseitä
2 dl luomuvehnäjauhoja

päälle hieman perunajauhoja ja sokeria


Valmista taikina vatkaamalla pehmeä voi ja sokeri hyvin sekaisin,
lisää muna hyvin tehokkaasti vispaten.
Lisää loput ainekset, sekoita nopeasti tasaiseksi.








Painele taikina pieniin leivosvuokiin tai suurempaan vuokaan.
Levitä taikina kunnolla reunoille asti.








Lisää mustikat ja perunajauho sekä sokeria.
Muista jättää tarpeeksi iso kolo marjoille.








Lämmitä uuni 175 c.










Paista keskitasolla 5-10 minuuttia tai kunnes ovat saaneet hieman väriä.
Kas näin.










Ei kommentteja: