keskiviikko 7. heinäkuuta 2010

B niinkuin Bi-naatti








Herkullista rautaa!
Nopea kasvattaa itse.
Pinaatti.

Tai vaihtoehtoisesti poimia nuoria nokkosia, jotka ovat ravintoarvoltaan vielä tehokkaampia.
"Vihulaisia!" ukkini sanoi, muistan kuinka ne kasvoivat valtavan kokoisina
mummolan navetan takana. Vihulaisia tai ihanaisia.
Sitä en tiedä käyttivätkö mummo ja ukki nokkosta ravinnoksi.
Naapuri kertoi, että nokkosta voi kerätä siihen asti kunnes alkaa kukkimaan.
Sitten nokkoset voi niittää matalaksi, ja odotella uutta kasvua,
kasvavat kuulemma nopeaa.
Hortoilu eli hortakasvien eli villivihannesten kerääminen on
tervehenkinen harrastus, hyöty ja huvitus.
Lähimetsästä tai omalta pihalta voi löytää terveellistä syötävää.
Laitan linkin eräälle hortoilusivulle, itse olen vasta aiheen löytänyt, kas näin:

Pinaattia ja nokkosta voi lisätä muihinkin ruokiin kuin perinteiseen keittoon tai lettuihin.
Ne sopivat monenlaisiin kasvisruokiin, keittoihin, kalan kanssa jne.
Lasagnessa aivan mainio levynä! Aneemiselle erityisen jees ravintolisäke.
Nyt kuitenkin vaalitaan perinteitä, täältä tulee lettuja ja keittoo!

Aika iso plättytaikina:









pinaattia/nokkosta n. puoli litraa
luomumaitoa n. litra
3-4 luomukananmunaa (enemmän munaa enemmän makua)
n. 4 dl luomuvehnäjauhoja
1 tl suolaa

Ryöpsäytä hyvin huuhdellut pinaatit/nokkoset, n. 5 min. vähässä vedessä.
Hienonna veitsellä. Vispaa munat maidon sekaan, lisää suola ja jauhot.
Itse pidän mahdollisimman ohuesta lettutaikinasta, siitä saa rapeampia lettuja.
Jauhoja on sopivasti silloin kun taikina ei tartu paistinpannuun.

Valurauta kunniaan! Valurautapannu on mielestäni paras paistoväline,
ympäristöystävällisesti ja paistamisen kannalta.
Hyvin hoidettuna kestää varmaan ikuisuuden, kunhan muistaa öljytä välillä,
pesee vain kuumalla vedellä tai miedosti astianpesuaineella.

Asiaan.
Nokkos/pinaattisilppu taikinan sekaan, samoin keitinvesi.
Taikina valmis. Voi turvottaa hetken, säilyy ainakin seuraavaan päivään kylmässä.
Paistetaan voissa. Itse laitan tulikuumalle pannulle voita sopivasti,
äkkiä kaadan vähän taikinaa päälle, pyöräyttelen pannua nopeasti
että taikina leviää reunoille asti. Sillä tavalla saa rapeat reunat.
Letunpaisto on äkkinäisen hommaa, joten hihat heiluu!










Pinaattilettujen kanssa vaikkapa keitettyjä perunoita ja munakastiketta.

Helppo ohje:
2-3 rkl voita sulata kattilassa, lisää pari rkl vehnäjauhoja, kiehauttaen. Sekaan vispaa n. puoli litraa luomumaitoa, anna kiehahtaa ja hautua muutamia minuutteja, lisää nestettä halutun paksuuden saavuttamiseksi. Mausta hippusella valkopippurijauhetta sekä suolalla, kermakaan ei ole pahitteeksi. Koskaan. Pilko keitetyt luomut onnelliset munat 2-3 kpl sekaan.
Helppoa ja nopeaa, täysipainoinen ateria, sanon mä.


Sitten pinaattikeiton pariin, aineksia näkyy olevan tässä:







Pinaattikeitto tai nokkoskeitto, kumpi vaan, sama ohje pätee molempiin.

n. litra tuoretta nokkosta/pinaattia
(tai pakastettua pussillinen)
(tai kuivattua n. 1 dl)
n. 2 rkl voita
n. 3 rkl luomuvehnäjauhoja
n. litra luomukasvislientä
(tai osa tuosta luomumaitoa)
ripaus valkopippuria
n. 1-2 dl kermaa
(yrttisuolaa)
(persiljaa ja ruohosipulia hieman)

Huuhtele pinaatti/nokkoset huolella, hauduta kattilassa pehmeäksi vähässä vedessä n. 5 min. Ota nokkoset/pinaatit kattilasta, pilko pieneksi kun jäähtyneet hieman, ÄLÄ heitä keitinvettä hukkaan, siihen on liuennut hyviä jutskia, vitamiineja jne. Keitinveden sekaan lisää vettä niin paljon että kasvislientä saat noin litran, kasvisliemikuutio heitä sekaan, kiehauta.
Toiseen kattilaan voi sulamaan, kiehauta jauhojen kanssa, lisää kasvis/maitoliemi koko ajan vispilällä sekoittaen. Pinaatit/nokkoset sekaan, hauduta n. 10 min.
Mausta. Lisää kerma. Nam.








3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Eilen tein pinaattikeittoa omalla ohjeellani, mutta kokeilin lisätä kasvisliemikuution, kun täältä sain vinkin. Perhe tykkäsi, minusta se peitti pinaatin maun (siksi kai se perhe tykkäsikin!), mutta ensi kerralla laitan vähämmän liemikuutiota ja tutkin, kuinka se toimii.

Salla

Anonyymi kirjoitti...

Kananmunakastike oli lapsena mun herkkua uusien perunoiden kanssa. Perhe ei tykkää enkä muualla ole moiseen ruokaan törmännytkään, mutta täällähän se Johannan blogissa!

Salla

Jo Annah kirjoitti...

Hyvä ajatus!
Laittaa liemikuutiota vähemmän siis.
Se on ihan tosi ettei siinä paljon pinaatti maistu, noissa liemikuutioissa on kuitenkin aika mausteiset maut, tai se perusmaku mikä niissä nyt on. Noissa luomukasvisliemikuutioissa ei ole arominvahvennetta, mutta silti makua on tarpeeksi. (peittämään kaikki muu :P)

Mä tykkään munakastikkeesta ja lapset kans, ja se on helppo ja nopea!