sunnuntai 4. heinäkuuta 2010

It is a BIG meal






Kasvisruoka on meidän perheen ravinto.
Ja it is no big deal, monellakaan tapaa, vaikka onkin, tärkeää itselle, it is a big meal.
Ystävät ovat kyselleet kasvisruokaohjeita, siitä idea tämän pienen blogin pystyttämiselle.
Moni, kuten itsekin alkuvaiheessa, ajattelee lihasta "luopumisen" olevan hankalaa, samoin kasvisruokien valmistamisen. Me lopetimme lihan syönnin aluksi ihan vain siksi ettei se enää maistunut. Tottakai mukana oli eettisiä ja ekologisia sekä terveydellisiä syitä, jotka ovat kasvisruokavalioon siirtyessä vain vahvistuneet.
Olo on selkeästi kevyempi, lapset ovat saaneet vähemmän tartuntatauteja, joista ovat selvinneet huomattavasti helpommalla ja nopeammin kasvisruokavaliolla ollessa. Antibioottikuureja ei ole enää tarvittu.

Eettisistä syistä se päällimmäinen on, että en koe itseäni oikeutetuksi riistämään toiselta elolliselta henkeä. Eläinten käyttäminen ravintona ei ole tarpeellista. Suuri osa kauppojen lihasta tuotetaan tehotuotantona, eläimet ovat tuotantoeläimiä, ihmisen armoilla. Jos tahtoo nähdä kuinka ne ihmisten ravinnokseen käyttämät eläimet elämänsä elävät, netistä löytyy useita dokumentteja. Ja jos vaikka eläinten olot olisivat hyvät, en voi silti hyväksyä ja kannattaa asetelmaa eläimestä alempiarvoisena kuin ihminen niin että ihminen olisi oikeutettu ottamaan hengen toiselta, erityisesti koska hän ei sitä ravinnonsaannin kannalta tarvitse.

Kesti aikansa totuttautua uusiin makuihin. Lihakulttuuri oli tiukassa, Kainuun kasvattina sitä oli jokaisella ruokalautasella, hyvä kun ei jätskiin nakkia dipattu. Vierähti tovi ennenkuin osasi uskoa että 'pelkillä' kasviksilla pystyy elämään, ja terveellisemmin.
Monissa kasvisruokaohjeissa käytetään erilaisia mausteita kuin perinteisesti oli tottunut käyttämään. Oma makunsa on myös mm. palkokasveissa, linsseissä, pavuissa ja soijassa, joita välttämättömiä valkuaisaineita saadakseen kasvissyöjän on nautiskeltava. Kasvissyöjäksi siirryttyään on tullut väistämättä terveystietoisemmaksi, valmisruuat joita ennen kasvissyöntiäkään harvoin osti, ovat jääneet kaupan hyllyille nytkin, silloinkaan ei houkuttanut se "kuonan" määrä jota valmisasiat yleisesti sisältävät.
Ei kiitos lisäaineille. *Ihminen on sitä mitä hän syö.* Tv. Juice ja mä






Pyrimme käyttämään lähi- ja luomuruokaa, nyt kesällä kasvatetaan itse papuja, pinaattia, salaattia, mansikoita, tomaatteja, kurpitsoita, yrttejä. Hortoilemallakin (horta- eli villivihanneksia keräämällä) voi hakea terveellistä ruokaa ihan lähiympäristöstä, mm. terveellistä nokkosta. Hortoiluista ja luonnonmukaisuudesta, eettisistä ja terveysasioista palailen varmasti asiaan aika ajoin, ne liittyvät omaan kasvissyöjän-elämäntapaan niin läheisesti
-sitten kun ehdin. Aika on kortilla, aikaa ei kiinni saa, ei sitä ole koskaan liikaa. Siihen mitä syömme, olen kuitenkin hetkisen valmis laittamaan. Kokeilemalla, taiteilemalla, opettelemalla ja lopulta rutinoitumalla sitä aikaa ei liikaa ruuanlaitossa kulu. Ohjeet, joita tänne laitan ovat melko nopeita ja helppoja, osa sovelluksia perinteisistä liharuuista ilman lihaa. Luomukananmunia ja -maitoa käytetään eläinkunnan tuotteista, kalaakin vähän, mutta siitä olemme pikkuhiljalleen luopumassa. Luopuminen ei läheskään aina mielestäni ole negatiivisella varauksella virittäytynyt sana, luopuminen on askel kohti uutta, uusia mahdollisuuksia. Mahdollisuutena näen sen tässä ruokavalioasiassakin. Ennen rakastin kalastamista, nyt koen että jo sen madon tuskallista kiemurtelua katsoessa koukkuun pujotettaessa en ole oikeutettu siihen, riistämään elämää, koska EI ole pakko, vaikka kalastaminen onkin 'kivaa'. On myös muita kivoja asioita. Syyt omiin valintoihin ovat siis erittäin monisyiset. Moniko on valmis tappamaan sen elollisen siihen lautaselle, kysynpä vaan.







Vegaaniruokavalio ei siis ole kyseessä, lakto-ovo-vegen ruokaohjeita tänne heittelen aina kun ehdin. Vegaanin (ei lainkaan eläinperäisiä asioita) tai jonkin muun tiukemman ruokavalion tähän elämäntilanteeseen koen liian monimutkaisena. Nykyisestä ruokavaliostamme saamme kaiken tarpeellisen mitä ravintoaineisiin, vitamiineihin jne. tulee. Ei sitä lihaa mihinkään tarvitse. Paitsi... ;P



Ei kommentteja: