tiistai 6. heinäkuuta 2010

A niinkuin Aloitetaan



Lähes kaikki ruuat valmistan omasta päästä, tai vanhasta muistista,
lapsiperheessä lämpimiä ruokia tulee joka päivä kuitenkin pari kertaa valmistettua.
Itselle ruuanlaitto ei ole pilkuntarkkaa, määrät näissä ohjeissa ovat noin-määriä, itse en niitä juurikaan mittaile, silmäpelillä vain.

Aloitetaan,
vaikkapa kaikkien rakastamasta kaalilaatikosta,
hyvää varhaiskaalia on saatavilla just nyt!









Tarvitaan:

Iso kaali, kaali kutistuu paljon keitettäessä,
joten kaksikin kaalia on jees n. neljän hengen pataan.

Tummaa soijarouhetta (myydän melkein kaikissa kaupoissa), valmistettu soijapavuista, tähän ohjeeseen n. pari desilitraa kuivana (turpoaa n. kaksinkertaiseksi kun lisää veden). Soijarouhetta ei erikseen tarvitse kypsyttää, se on käyttövalmista suoraan pussista. Sitä voi käyttää leivontaan, mysliin, jauhelihan tilalla jne. Tässä ohjeessa käytämme sitä jauhelihan tilalla turvottaen vedellä paiston aikana.

Perusmausteet sipuli, suola, mustapippuria rouhittuna, valkopippuria hyppysellinen.
Luomukasvisliemikuutio (lisäaineeton) murennetaan kaalin keitinliemen joukkoon.
Minttua n. teelusikallinen kuivattuna, se sopii kaalin kanssa hyvin, ja oleellisen tärkeää siirappia lorautellaan kiehuvien kaalisuikaleiden sekaan n. puoli desilitraa, samoin kaalilaatikon päälle ennen uuninlaittamista.

Hommiin siis!

Pese ja pilko kaalit sopiviksi suikaleiksi,
laita kiehumaan vähään kasvisliemikuutiolla maustettuun veteen,
lorauta siirapit päälle, anna kiehua kannen alla kunnes kaalit selvästi pehmenevät.

Ruskista sipulisilppua esim. runsaassa oliiviöljyssä, lisää kuiva soijarouhe, kääntele hetki ettei pala, lisää vettä pikkuhiljaa sitämukaa kun rouhe imee sitä itseensä. Mausta hyppysellisellä valkopippuria, ja teelusikallisella minttua, suolaa sekaan maun mukaan, alle teelusikan itse tähän heitän. Ei haittaa vaikka rouhe jäisi kosteaksi, eli jos jää lientä. Kun soijarouhe on hetken paistunut pannulla, kaadetaan se voideltuun uunipataan kaalisilpun ja -liemen kanssa sekaisin. Siirappia vielä lorautetaan sinne tänne, ja uuniin muhinoimaan!
Alataso, ilman kantta, aluksi korkeampi lämpötila esim. 200 c, kunnes alkaa pinta ruskistua, lasketaan lämpötilaa n. 150 c.
Kaalilaatikko, niinkuin muutkin pataruuat, paranevat pitkään hautuessaan, mutta jos on tosi kova nälkä niin tunnissakin saa syötävänvalmista.

Hänen kanssaan maistuu hieman jäiset (sokeroidut) puolukat,
hyvä ruisleipä ja kylmä maito!

Pieni tietoisku vielä:
***
Kiinalaiset kutsuivat soijapapua kultaiseksi helmeksi ravintoarvojensa vuoksi. Ravintosisällöltään se on poikkeuksellisen monipuolinen: enemmän proteiineja kuin missään muussa pavussa, linolihappoja, kuituja, kaliumia, kalsiumia, fosforia, rautaa, sinkkiä ja runsaasti B-, K- ja E-vitamiineja. Kasvisruokavaliossa soijapohjaisia tuotteita käytetään usein lihatuotteiden tapaan ja siitä saadaan proteiinia, joskaan soija ei ole välttämätön kasvissyöjälle. Soijassa ei ole kolesterolia eikä lihan sisältämiä puriiniaineita, vaan päinvastoin kolesterolia alentavaa ja hermostolle tärkeää lesitiiniä. Soijapavun kalsiumpitoisuus on 26-kertainen lihaan verrattuna.
***

Papu on palkokasvi, ja lihattomalle syömärille tärkeä proteiinin eli valkuaisaineiden lähde.
Kasvissyöjien on tärkeää kiinnittää huomiota riittävään ja monipuoliseen proteiinien saantiin. Yhdistelemällä viljavalmisteita ja palkokasveja saadaan tarpeeksi hyvälaatuista proteiinia. Elikkä syö vaikkapa leipää aina aterian kanssa.
Tässä blogissa puhun kasvissyönnistä oman kokemukseni kautta, en ole ravitsemusterapeutti, tai mitään muuta alan koulutusta saanut. Netistä löytyy todella paljon tietoa aiheeseen liittyen, alla ohjeistusta, jota mekin noudatamme, Ruokatieto sivulta:



Vinkkejä kasvissyöjälle

  • Käytä monipuolisesti herneitä, papuja, soija- ja maitovalmisteita
  • Yhdistä samaan ateriaan viljavalmisteita tai palkokasveja ja juureksia, kasviksia sekä marjoja ja hedelmiä. Käytä ruoka-aineita monipuolisesti sekä raakoina että kypsennettyinä
  • Suosi täysjyväviljaa
  • Käytä kasvisöljyjä ruuan valmistuksessa
  • Siirry kasvisruokavalioon vähitellen, jotta suolisto ehtii tottua kuituun
  • Juo aina riittävästi vettä
  • Opettele käyttämään monipuolisesti kasviksia, viljoja, papuja, siemeniä ja pähkinöitä
  • Älä juo jatkuvasti happamia juomia, huono hampaille
  • Älä harjaa hampaita heti hapanta juomaa tai ruokaa syötyäsi.


Ei kommentteja: