maanantai 12. heinäkuuta 2010

D niinkuin Dinner









Sitruunainen vihreä päivä senkin simasuu!

Paistettua parsaa
Hollandaise-kastiketta/Sitruunavoita
Kesäkurpitsa-kukkakaalikeitto
Sitruunakakku
Raparperijuoma







Parsa ensin!







Tarvitaan:
nippu parsaa
suolaa
pippuria
loraus sitruunamehua
voita paistamiseen


Pese parsat hyvin etteivät jää hiekkaisiksi. Nipsauta varsi poikki taivuttamalla juuriosasta, se kova puiseva osa poistetaan. Kuori parsat kevyesti parsan/perunankuorimavehkeellä.
Voi paistinpannuun, ja parsat sinne tirisemään, paista käännellen tasaisesti, kunnes ovat selkeästi pehmenneet ja veltostuneet sekä pinta ruskistunut hieman. Mausta suolalla ja pippurilla, purista hieman sitruunamehua. Syö heti.

Jos tahdot päästä helpommalla kastikkeiden kanssa sulata voita n. 50 g ja purista vähän sitruunaa sekaan. Jos hieman haastavampaa ja paksumpaa, tee hollandaise-kastike:

2 luomua kannanmunankeltuaista
1 rkl vettä
1 rkl sitruunamehua
100 g voita
suolaa
valkopippuria tai viherpippuria

Erottele keltuaiset veden kanssa kattilaan. Laita kattila toiseen kattilaan vesihauteeseen. Haastavuus on vain siinä ettei alla olevan kattilan vesi saa kiehua, kastike voi juoksettua, jos kiehuu. Sekoittele voimakkaasti, kunnes muuttuu kiisselimäiseksi. Lisää voi nokareina hyvin sekoittaen ja mausta!







***






Kesäkurpizza-kukkakaalikeitto
kera patongin

iso kesäkurpitsa
pieni kukkakaali
luomusipuli
2 valkosipulin kynttä
voita sipuleiden kuullottamiseen
luomukasvisliemikuutio
vettä niin paljon että kasvispalat peittyvät
kermaa vaikka tölkki
mustapekka-tuorejuustoa 1/4 pkk
ruohosipulia ja persiljaa mausteeksi
suolaa tarpeen mukaan

Pese ja paloittele kasvikset. Kuullota sipulit ja valkosipuli voissa. Lisää kasvikset ja liemi päälle. Anna kiehua kannen alla pehmeäksi. Soseuta sauvasekoittimella. Lisää kaikki loput ainekset, sekoita vielä äkäisesti.

Patonkia tai muuta hyvää leipää kans!








***


Kesällä janottaa, paljon,
paljon enemmän kuin talvella.
Siksi juoda täytyy vettä, aina,
paljon.
Simasuulle kesäjuomaohje tässä:









Raparperijuoma:

n. puoli kiloa raparperia paloiteltuna
kanelitanko
muutama sitruunamelissan lehti
hieman minttua
1-1,5 dl sokeria
n. 1,5 l vettä

Kaikki muu keitetään n. 10 min. paitsi sokeri. Siivilöidään ja kiehautetaan vielä sokerin kanssa.
Jääkaappikylmänä juodaan!
Jos on liian imelää, sekoita wichyyn.

Yläkuvassa perus-sima,
mummolassa oli sitä kellarissa
aina kesäisin,
parasta oli se.
Siitäkin voi toki tehdä raparperiversion.
Alla raparperijuoma.







***








Sitruunakakku:

200 g voita
2 dl sokeria

vaahdoksi heidät luo

3 luomukananmunaa
lisää hyvin vatkaten

3 dl luomuvehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
3 rkl sitruunamehua
sitruunan raastettu kuori

nämä lisää seuraavaksi varovasti sekoittaen








Voitele kakkuvuoka voilla ja jauhota vaikkapa korppujauhoilla.
Ja eikun uuniin alatasolle!
175 c ja noin 40-50 min

Ihan hiton hyvää.
Kyllä.












1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Niin täydellisen hyvää, ja vielä ekotavalla tehtyä, eli jälkilämmöllä, tuntumaa sähköä säästäen,ja kun virta oli katkaistu n. 20 min aikaisemmin, sai se mainion mehevyyden n. 45 minuutin uunissaolon jälkeen! Jee!