keskiviikko 7. heinäkuuta 2010

C niinkuin Chill out dude







Chili, mausteena
sitä käytetään meillä aika paljon, tai usein.
Chilin makuun päästyään haluaa enemmän chiliä (ja enemmän maitoa).
Lapsetkin nykyään tykkäilevät herra C:stä, jalapenoja vetävät mielellään, sitten puhaltelevat päälle puuuh.

Chili sin carne.
Chiliä ilman lihaa.
Liha on chili con carnessa läski lisuke, mutta ei sitä kaipaa, jos sitä ei halua kaivata.

Seuraavassa tulinen chili,
chili sin carne:

tölkki ruskeita papuja
tölkki kidneypapuja
tölkki luomutomaattimurskaa
pieni purkillinen tomaattipyreetä
3-5 luomuporkkanaa (riippuen koosta)
5 valkosipulin kynttä
1 sipuli
3 paprikaa
suolaa
paprikajauhetta 1tl
mustapippuria n. puoli tl
luomukasvisliemikuutio
2-4 tuoretta kokonaista chiliä
oreganoa 1 tl
basilikaa 1 tl
vettä tarpeen mukaan riippuen kuinka paksua halajaa

Pilko kaikki vihannekset, paistele isossa kattilassa hetkonen oliiviöljyssä sipuleita ja chilejä ja paprikajauhetta. Sipulit ja chilit pilko aika pieniksi, siemenet ja valkoisen osan chilistä voi poistaa, ne on ne terävimmin tuliset. Varo koskemasta genitaaleihin ja silmämuniin! Ja muihinkin arempiin paikkoihin, jos et ihan erityisesti halua pitkäkestoista erikoissensaatiota.
Heitä sekaan kaikki muu haluamassasi järjestyksessä, paprikat ja porkkanat voi olla isoiksikin pilkottu, sillä chiliä (eli chili sin carnea) kypsytetään ainakin tunti kannen alla. Tarkasta että nestettä on sopivasti, ruoka ei saa olla kuivaa, vettä voi lisäillä. Tölkkipavuista voi kaataa liemet halutessaan pois. Itse kaadan yleensä osan.

Sitten vaan odotellaan ja poristaan.
Ja kun valmista, maku tarkistettu, syödään ja poristaan.
Maito auttaa liian äksyn chilin kanssa, neutraloi, siis ruokajuomana. Vesi tai muu juoma voi jopa pahentaa polttelua levittämällä chilin sisältämää kapsaisiinia isommille alueille.


Lisää chiliä sisältäviä ohjeita myöhemmin!







Ei kommentteja: