tiistai 2. marraskuuta 2010

I niinkuin tässä on Itua















Kutsukaa vaikka ituhipiksi, mutta minä olen ituhippo.
Hippo tai hippi, samapa tuo.
Idut ovat voimakasta ravintoa.
Idätys on helppoa ja suhteellisen nopeaa,
kasvu tapahtuu pikaisesti.
Idut ovat versoksi idätettyjä siemeniä,
idut ovat elävää ravintoa.
Idut ovat ravintorikkaita.
Idätys lisää siementen ja papujen vitamiinipitoisuutta,
ja tekee mm. pavut helpommin sulaviksi.
Idätys saa siemenestä kaiken irti,
tekee siemenistä monipuolisempia ja terveellisempiä.
Ja se on hauskaa läträyspuuhaa,
kasvun ihmeitä on kiva seurata lastenkin kanssa.
Siemenessä on voimaa!

Hullulle puutarhurille idätys tuo talviaikaan valoa,
eikä edes multaa tarvitse, paitsi jos tahtoo kasvattaa
versoja vaikkapa krassinsiemenistä, herneistä
tai auringonkukansiemenistä.
Ituja voi syödä sellaisenaan, käyttää salaatteihin,
keittoihin, tai vaikkapa pirtelöissä.
Käyttömahdollisuudet ovat vieläkin
monipuolisemmat,
itse olen vasta alkutaipaleella.


Idätykseen tarvitset suuren astian,
itse olen käyttänyt kulmikasta irtokarkkilasipurkkia,
sen saa nimittäin astiankuivauskaappiin kätevästi
ylösalaisin vinottain.
On myös olemassa erityisiä idätyksen tarkoitettuja astioita,
mutta satunnaiselle idättäjälle ainakin riittää suuri purkki.
Tarvitset myös palan harsokangasta tai muuta vettä ja ilmaa läpäisevää,
esimerkiksi hyttysverkkoa.

















Tarvitset myös narunpätkän, vettä ja siemeniä, jyviä, papuja tai linssejä.
Hyviksi idätettäviksi olen kokenut esimerkiksi mungpavun, adzukipavun,
hampunsiemenen, auringonkukansiemenen, quinoan sekä ehkä perinteisimmän
ituhipon suosikin, sinimailasen (eli alfalfa eli "kaiken ravinnon lisä") .
Kaikenmaailman papuja jne. voi kokeilla idättää.
Alempana kuvissa mungpapu, adzukipapu, hampunsiemen, sinimailanen.






































Tässä ohjeistus idätykseen:

Valitse aina kuorellisia siemeniä ja jyviä, muuten ne eivät idä.
Poista haljenneet ja vioittuneet joukosta.
Huuhtele pavut ja siemenet.
Liota niitä n. 12 tuntia runsaassa vedessä.
Liotusaika riippuu idätettävästä.
(Ks. linkki lopussa)
Kaada liotusvesi pois ja huuhdo.
Laita idätysastia pimeään, puhtaaseen paikkaan
ylösalaisin ja vinottain.
Pidä huoli siitä, että ilma kiertää astiassa.
Huuhtele 2-3 krt/pv kylmällä vedellä verkon/harson läpi.
Idut valmistuvat kasvista riippuen muutamassa päivässä.
Lehtivihreää saat valmiisiin ituihin säilyttämällä niitä
jonkin aikaa (pari tuntia) laakeassa astiassa, valossa.
Idut säilyvät muutamasta päivästä viikkoon suljetussa
astiassa jääkaapissa.
Hajuaisti on paras keino
tarkistaa ovatko idut syömäkunnossa.















Ituja voit siis laittaa vaikkapa keittoihin
ja salaattien sekaan.










Ituja voi käyttää myös terveellisiin pirtelöihin.
Tehosekoittaminen helpottaa elimistöä ruuansulatuksessa,
ravinto imeytyy paremmin. Pirtelöihin voi laittaa esim. salaatinlehtiä,
marjoja, hedelmiä, leseitä, vehnänalkioita, hirssihiutaleita jne.
Jos laitat pirtelöön puolikkaan avokadon,
saat siinä päivän omega 3- ja 6-rasvahapot.
Voit laittaa myös raakakaakaota, josta saa potkua
sekä makeutusaineeksi agavesiirappia tai hunajaa.
Sokeria ja jäätelöä ei näihin pirtelöihin tarvita.
Makeutta saa hedelmistä ja marjoista sekä luontaisista makeutusaineista
hunajasta ja agavesiirapista. Kun laitat marjat kohmeisina, vähän sulaneina,
saat jätskipirtelömäisen koostumuksen ja raikkaan kylmyyden.



Voimajuoma

banaani
marjoja n.puoli litraa
(mansikka, mustikka, viinimarja)
ruukullinen salattia
hirssihiutaleita n. 1/2 dl
sinimailasen ituja n.1 dl
marja- tai hedelmämehua
(hunajaa tai agavesiirappia maun mukaan)
(raakakaakaota muutama rkl)
(tuoretta minttua tai sitruunamelissaa nippu)


Kaikki isot ainekset pienennä hieman, ja
suristele ainekset tehosekoittimella tai
sauvasekoittimella tasaiseksi,
makeuta hieman jos haluat.
Tuoreet yrtit antavat raikasta makua,
samoin viinimarjamehu tai omenamehu.
Kaikki ainekset luomua tietysti mieluummin.
Nauti heti!

Ohjeen määrät ovat suuntaa-antavia,
kokeilemalla ennakkoluulottomasti saat
helpostinautittavia ja nopeita terveyspommeja!
Meidän lapset on pitäneet näistä tosi paljon.
Olen myös pakastanut näitä pirtelöitä mehujäämuotteihin,
ne on olleet lapsille mieluisia.










Elävän ravinnonkin käyttöä täytyy harjoitella, itse pikkuhiljaa kokeilen,
nuo pirtelöt on helppo aloitus. Elävässä ravinnossa erityinen asema
on lehtivihreällä, joka puhdistaa elimistöä aineenvaihduntakuonasta,
raskasmetalleista ja muista myrkyistä,
kerrotaan Eläväravinto -sivuilla.
Ruokia ei juuri ollenkaan kuumenneta, se on tärkeää.
Elävän ravinnon yksi tärkeä proteiinin lähde on pähkinät ja siemenet.
Eävän ravinnon (ja raakaravinnon) ravinto-ohjelmaan kuuluu paljon
muutakin, erilaisia puhdistumismenetelmiä, elämäntapahan se on,
johon itsekin mielelläni tutustun, pikkuhiljaa ja ajan kanssa.
Elävästä ravinnosta on saatu apua kun länsimainen lääketiede
ei ole auttanut, syöpäsairauksiin ja fibromyalgiaan esimerkiksi.
Tosin, miksi odottaa niin kauan kunnes...
Kuten vanha kunnon Hippokrates aikoinaan sanoi:
Ruoka olkoon lääkkeesi!
Tämä on myös elävän ravinnon ja raakaravinnon perusta.
Alla ote elävää ravintoa ja raakaravintoa käsittelevästä artikkelista,
ravinto-ohjelmien perusperiaatteita/ohjeistus:

Molemmat ravinto-ohjelmat (elävä ravinto ja raakaravinto)... auttavat sairasta ihmistä luomaan suotuisat olosuhteet elimistön omalle parannustyölle.

Molemmat ravinto-ohjelmat katsovat, ettei ihminen tarvitse ravinnokseen seuraavia ruoka-aineita: liha, kala, kananmuna, voi, margariini ja muut jalostetut rasvat, maito ja maitotuotteet, leipä, riisi, peruna ja muut keitetyt vihannekset. Paitsi että ne ovat tarpeettomia, voivat ne olla myös terveydelle vahingollisia.

Elimistön liiallinen happamoituminen lihan, kalan ja kananmunan syönnin seurauksena aiheuttaa useita elintapasairauksia. Kuumentamaton kasvisruoka taas palauttaa elimistön luonnollisen happoemästasapainon.

Kumpikin ravinto-ohjelma pitää sokeria, kahvia, vaaleaa leipää ja muita vehnäjauhotuotteita sekä kiillotettua riisiä vahingollisina.

Kummassakaan ravinto-ohjelmassa ruokaa ei kuumenneta yli 45 asteen, mikä säilyttää solujen aineenvaihdunnan tarvitsemat ravinnon entsyymit ja kasvien bioenergian.

Kumpikin ravinto-ohjelma suosii luonnonmukaisesti viljeltyjen vihannesten ja hedelmien käyttöä.



Lisätietoa aiheesta löytyy mm. täältä:



Ja idätystaulukko:













Ei kommentteja: