torstai 9. joulukuuta 2010

K niinkuin Kuinka saisin rikki kookospähkinän?













Kasvikset,
juurekset,
vihannekset,
kookokset.
Käyttömahdollisuudet
on niin monipuoliset
kuin on käyttäjän
mielikuvitus.
Aina ei mielikuvitus
laukkaa,
silloin kasvissosekeitot
ovat terveellinen helpotus.
Niistä saa helposti
monipuolisia ja ravitsevia
ruokia.

Tähän listaan
helppoja
kasvissosekeittoja
ja hieman asiaa kookoksesta.

Kasvissosekeittoihin voi laittaa
melkeinpä mitä kasviksia vaan.
Kokeile!
Munakoiso, porkkana, peruna,
selleri, kesäkurpitsa ja muut kurpitsat,
lanttu, nauris, parsakaali,
kukkakaali, kaali, paprika, tomaatti,
sipuli, valkosipuli, maa-artisokka,
pinaatti, herneet, pavut, purjo...
Siinä muutamia mitä esimerkiksi
tulee keittoihin laitettua.


Peruna kasvissosekeitossa on hyvä
sakeuttaja, yrteillä ja mausteilla
saa vaihtelevasti makua,
juustoja ja pehmeää tofua
sekä hernerouhetta voi myös
käyttää proteiinin lisäämiseksi,
ja lisämaun tuojaksi. Soijasta valmistettu
tofu (pehmeä) käy kerman sijasta keittoon
pehmentämään makua ja koostumusta.
Kookosmaidosta saa keittoihin ihan
toisenlaisen luonteen.


Kasvikset pestään, kuoritaan tarvittaessa,
keitetään vähässä suolalla tai kasvisliemikuutiolla
tai -jauheella maustetussa vedessä kypsäksi,
soseutetaan sauvasekoittimella,
lisätään lopuksi mausteyrttejä,
haluttaessa pehmeä tofu tai jotain
tuore/sulatejuustoa, kookosmaitoa,
kermaa.
Kokeile kerman
kasvisvaihtoehtoja,
mieluusti sellaisia mahdollisimman
lisäaineettomia ja luomuja tietysti.











Hyviä yrttejä ovat mm.
persilja, ruohosipuli,
ajuruohot, rakuuna,
minttu, basilika, oregano,
meirami...
Mausteena voi käyttää myös
esim. currya, kurkumaa, pippureita,
paprikajauhetta, inkivääriä,
kardemummaa, valkosipulia,
chiliä, korianteria, juustokuminaa,
laakerinlehtiä.












Kokeile lisätä vähän yhtä yrttiä
tai maustetta kerrallaan,
lisäile mielesi mukaan.
Harvemmin ruokaa saa
pilattua, jos vähän kerrallaan
maustaa ja maistaa.


Täältä tulee
KEITTORUOKAA!
*****************



Chilly porkkanakeitto


muutama rkl kookosrasvaa/öljyä paistamiseen ja maustamiseen
puolisen kiloa porkkanaa
pari perunaa
1-2 valkosipulin kynttä
kuivattua chiliä (ei jauhe vaan rouhe)
(hyppysellinen-1 tl, tai enemmän jos haluat tulista)
kardemummaa ripaus
1 tl curry
1 tl jauhettua korianteria
ripaus tuoretta inkivääriä raastettuna
1/2 pkk pehmeää tofua
suolaa
(vaihtoehtoisesti mausta garam masalalla,
sisältää mainitsemiani mausteita ja muutakin)

päälle:
paahdettuja cashewpähkinöitä
tai auringonkukan siemeniä
tuoretta persiljaa









Kookosöljyssä herättele chiliä ja
korianteria, currya
sekä kardemummaa ja
valkosipulia hetki,
varo polttamasta mausteita.
Inkivääri sekaan myös.
Lisää pieneksi pilkotut
porkka- ja perunat,
hauduttele muutama minuutti.
Lisää kasvislientä niin että juuri peittyvät.
Kypsytä, lisää pehmeää tofua puoli paketillista,
soseuta. Maista, suolaa.
Paahda cashewpähkinöitä tai
auringonkukansiemeniä päälle.
Persiljaa silppua myös.








***


Sekalainen sosekeitto
megamix


vaikkapa:

perunoita
porkkanoita
kesäkurpitsaa
munakoisoa
paprikaa
lanttua
sipulia
valkosipulia
sulatejuustoa
suolaa
kasvisliemikuutio
loraus kermaa
mustapippuria rouhittuna

Pese, kuori tarvittavat, pilko.
Keitä kaikki kasvisliemessä kypsiksi,
niin että vesi peittää juuri ja juuri
kasvikset. Surauttele soseeksi.
Lisää juustoa muutamia ruokalusikallisia,
kuten haluat. Kermakin hieman pehmentää makua.
Lisää suolaa tarvittaessa,
rouhota mustapippuria päälle.









***


Lämmittävä Paprikakeitto

3 punaista paprikaa
1/2 sipuli
5-6 dl kasvislientä
1 dl kermaa/kasviskermaa
suolaa
valkopippuria
öljyä/voita paistamiseen

Sulata rasva kattilassa,
kuullota sipuli, lisää paprikat kuutioituina,
hauduta pari minuuttia.
Lisää kasvisliemi,
keitä kypsäksi.
Soseuta sauva/tehosekoittimella,
siivilöi halutessasi jos jää kuorenpaloja.
Lisää kerma ja mausta.

Päälle voit paahtaa esim. cashewpähkinöitä,
tai pieneksi kuutioituja tofun palasia paistaa
öljyssä/voissa tähän päälle lopuksi.
Paistele pannulla rasvassa kuutioituja
leipäpaloja myös, ruisleipä on ihan mainio.



***


Mustapekkakeitto

perunoita pari
kukkakaalia pieni kokonainen
(pieni kesäkurpitsa)
sipuli
pippurijuustoa muutama ruokalusikallinen
(esim. mustapekkajuustosta n. puolet)
persiljaa
ruohosipulia
suolaa
kasvisliemikuutio/-jauhetta
vettä (niin että kasvikset peittyvät)

Sipulisilppu kuullota voissa/öljyssä.
Lisää kukkakaalit, (kesäkurpitsat) ja perunat pilkottuina,
anna hautua hetki, lisää vesi ja liemijauhe tai -kuutio.
Anna kiehua kypsiksi, kaada lientä hieman pois (talteen),
jos vaikuttaa liian liemiseltä. Soseuta, lisää tarvittaessa lientä.
Mausta, maista. Lisää juusto. Surauta vielä.










***


Kookoksinen porkkanakeitto

2-3 rkl kookosöljyä
n. 1-2 dl tuoreen kookospähkinän hienoksi
raastettua hedelmälihaa (tuoksuu ihanalta)
(kuivattu raastekin saattaa käydä)
pari kynttä valkosipulia
iso jauhoinen peruna
n. 700 g porkkanaa
vettä
hunajaa
n. 1 tl currya
n. 1 rkl persiljaa
n. 1 tl viherminttua
n. 1 tl sitruunamelissaa
suolaa
(+kookosvettä)
(tuoretta raastettua inkivääriä)









Pese, kuori, pilko juurekset.
Kuullota pilkotut valkosipulit kookosöljyssä,
lisää raastettua inkivääriä hieman tässä
vaiheessa, jos inkivääristä makua tahdot keittoon.
Lisää kookosraaste, kääntele muutamia minuutteja.
Lisää juurekset joukkoon,
ja pehmentele siinä joitain minuutteja.
Lisää (kookosvesi ja) vettä niin että kasvikset
peittyvät, suolaa n. teelusikallinen,
keitä kypsiksi.
Soseuta.
Lisää mausteet ja yrtit.
Anna kiehahtaa ja hautua hetki.
Suolaa tarvittaessa.
Tämä aika imelä porkkanakeitto
sopii hyvin suolattujen pähkinöiden kanssa.









***
Tuoreen kookospähkinän tunnistat siitä,
että sisällä on nestettä, ravistele pähkinöitä
kaupassa siis.
Kuinka saisin rikki kookospähkinän?
Pistä M.A. Nummisen
Kuinka saisin rikki kookospähkinän soimaan.
Pudota pähkinä lattialle :P
Tarvittaessa tarpeeksi monesti.
Tanssi villisti musiikin tahdissa,
go with the flow!
Lyö vasaralla.
Sitten vaikkapa veitsellä kampea auki.
Toteuta itseäsi.
Tai sitten tee reikä kookospähkinän
"reijän" (tai reikien) läpi, valuta neste (talteen),
naputtele lujasti jollain kovalla (puukon/veitsen otepäällä)
pähkinää vyötärön kohdalta ympäri muutamia kierroksia.
Sitten kuori alkaa siistimmin halkeamaan.
Jos et jaksa odotella niin heitä vähän vielä vaikka lattiaan.
Riippuu tietenkin lattiasta.
Mä en ota vastuuta siitä mitä te teette.
Voit myös kookosveden valuttamisen jälkeen
kääriä kookospähkinän pyyhkeeseen,
ja hakata sitä ympäriinsä vasaralla.
Niin säästyt helpommin sotkulta.
Kun pähkinä on halki,
kampea ohuehkolla veitsellä sisuksia
mahd. isoina paloina irti pähkinänkuoresta,
leikkaa ruskea osa valkeasta hedelmälihasta ohuesti pois,
kuorimaveitsi tai jokin ohutteräinen veitsi on tähän hyvä.
Tässä voi kestää tovi. Huuhtele valmiit palaset vedellä.
Raasta palaset pienellä raastinraudan terällä.
Tuoksu on ihana...
...jos on kookoksen ystävä.































***


Tuoksusta juolahti mieleeni...
Tähän on laitettava väliin kookoskakun ohje,
itseraastettu kookos"hiutale" on ihan eri sarjaa
kuivattuun verrattuna.
Kakusta tulee mehevä ja tuoksuva,
ja raaste sulautuu uunissa taikinaan
eikä mun mielestä kookoshiutaleille
ominaista tympeää sitkeää olemusta juurikaan jää!
(sellaista, että tekis mieli syljeksiä ne hiutaleet pois)
Aivan herkku ja yksinkertainen kakku on tämä!
Vaivan arvoinen on kookoksen itseiskäsittely.










Kookoskakku

4 munankeltuaista
2 dl sokeria
150 g sulatettua voita
1 1/2 -2 dl raastettua kookosta
2 - 2 1/2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
vaniljatangon sisus
(tai 1-2 tl vaniljasokeria)
4 munanvalkuaista





















Vatkaimella surista keltuaiset ja sokeri
vaahdoksi. Lisää sula (hieman jäähtynyt) voi,
sen jälkeen kuivat aineet jotka olet sekoittanut
keskenään sekä kookosraaste ja vanilja.
Vatkaa toisessa kulhossa valkuaiset kovaksi,
lisää varovasti pyöräytellen taikinaan,
ei haittaa vaikka hieman jää erilleen valkuaisvaahto
taikinasta. Uuniin voidellussa ja jauhotetussa vuoassa
175 c ja n. 35-45 minuuttia kunnes ei tikkuun taikinaa
tartu, ja pinta ruskistunut hieman.
Ei kannata liian kuivaksi paistaa,
mehevänä paras.
Jauhojen määrä on riippuvainen
kookosraasteen määrästä,
mitä enemmän raastetta sitä
vähemmän jauhoja.









***



KOOKOSPÄHKINÄINFOA
***************************

Avattu paloiteltu tai raastettu pähkinä säilyy jääkaapissa
2-7 päivää, pakastimessa muutaman kuukauden.
Kookospähkinä sisältää n. 35 % kookosöljyä
eli kookosrasvaa.
Kookosrasvaa/öljyä myydään ainakin
luontaistuotekaupoissa,
ekokaupoissa.
Kookosrasvalla on terveysvaikutuksia,
se mm. vahvistaa immuniteettia,
lisää elimistön insuliinin tuotantoa,
auttaa painonpudotuksessa...
Netistä löytyy paljon tietoa aiheesta.
Kookosöljyä käytetään hiusten ja päänahan
hoitoaineena, itse käytän sitä myös iholle. Öljy kosteuttaa
ja pehmentää ihoa sekä hiuksia ja päänahkaa.
Heittää voi hyvästit turhille kemikaaleille.
Käytän aina luomua ja extra virgin- laatua,
niin ruuassa kuin ulkoisesti.









Ei kommentteja: