tiistai 25. tammikuuta 2011

L niinkuin Linssit









Nämä linssit ovat syötäviä,
ei silmiinpistettäviä.

Kylvövirvilä eli linssi kuuluu hernekasveihin,
se on erinomainen kasvisperäinen proteiinin
ja ravintokuidun lähde.
Viljan tai pähkinöiden kanssa syötäessä
linssit ovat erityisen ravitsevia
(aminohappokoostumus).
Mm. korianteri ja inkivääri linssien
kanssa auttavat ruuansulatuksessa.
Linssien käyttömahdollisuudet ovat
monipuoliset. Linssejäkin on monensorttisia,
suomalaisille lienee tutuimmat nuo punaiset
ja vihreät linssit. Linssejä (halkaisemattomia)
voi myöskin idättää. Linssit keitetään yleensä
aina, paitsi jos niitä liottaa
muutamia tunteja tai yön yli.
Linssi taipuu moneksi.
Tässä ohjeita pihveille,
lasagnelle,
muhennokselle,
keitolle,
ja uppopaistetuille
kokeilemisen arvoisille
vadapalleroille,
jotka Intiassa ovat
jonkinsortin fastfoodia.
Melkein kaikki seuraavat ohjeet on vegaanisia.

Niin,
ja kuten sanonta kuuluu:
kevyellä (pää)ruokailijalla
on raskaat jälkkärit!
(Ehkä) maailman ihanin
suklaakakkuohje lopuksi kiitoksena seisoo.
N-Y-T NYT, LINSSEJÄ!


Lasagnen voi valmistaa vaikkapa linsseistä, pavuista tai
soijarouheesta. Tässä herkullinen linssiversio.










Linssilasagne

n. 2-3 dl punaisia linssejä
vettä
kasvisliemikuutio
sipuli
1-2 valkosipulin kynttä
n. 2 dl porkkanaraastetta
tölkki tomaattimurskaa
n. 1 tl korianteria jauhettuna
n. 1/2 tl chilijauhetta
n. 1-2 tl basilikaa
n. 1 tl oreganoa
n. 1/2 tl valkopippuria
suolaa
kunnon ripaus sokeria/ hunajaa loraus
mustapippuria
n. 1 tl meiramia

lasagnelevyjä
juustokastike


Voissa tai öljyssä paistele korianteri, chilijauhe,
valkosipuli pilkottuna. Lisää sipuli pilkottuna, kuullottele.
Sekaan linssit, kääntele, lisää vettä pikkuhiljaa että peittyvät.
Kasvisliemikuutio sekaan sekä hienoksi raastetut porkkanat.
Lisää vettä että peittyvät.
Sekaan tomaattimurska ja loput mausteet.
Hauduttele n. 15 minuuttia,
lisäile vettä tarvittaessa,
kastike saa olla aika nesteistä.
Lopuksi tarkista maku ja suola.









Juustokastikkeeseen tarvitset:

n. 3 rkl voita
n. 2 rkl vehnäjauhoja
8-10 dl maitoa josta osa voi olla kermaa
n. 1/2 tl valkopippuria
suolaa
n. 2 dl juustoraastetta

Voi sulata kattilassa kiehuvaksi, lisää nopeasti
jauhot, että saat aika juoksevan seoksen,
sekoita koko ajan vispilällä.
Lisää maitoa pikkuhiljaa, niin että keitoksesi
kiehuisi koko ajan, sekoita melkein tauotta,
niin voit välttää pohjaanpalamisen.
Anna kastikkeen kiehua hiljalleen koko ajan
sekoittaen muutama minuutti, lisää pippuri
ja juustoraaste hyvin sekoittaen.
Lisää lopuksi sopivasti suolaa.









Lado voideltuun isoon uunivuokaan
päällekäin molempia kastikkeita ja lasagnelevyjä.
Päällimmäiseksi laita pelkkää juustokastiketta,
ja siihen juustoraastetta viimeiseksi.
Uuniin n. 200 c kunnes pinta on mukavasti
ruskistunut, ehkä noin 30 minuuttia.














Vegaanisen tästä linssilasagnesta saat
käyttämällä voin tilalla öljyä tai kasvimargariinia,
maidon tilalla esim. kauramaitoa.
Juuston voi jättää kokonaan pois,
mutta minusta se kuuluu olennaisesti
lasagneen.
Voit käyttää soijajuustoa vegaanilasagnessa.







***











Näitä uppopaistettuja vadapalleroita kannattaa
kokeilla...ulkonäöstään huolimatta.
Ehkä jonain päivänä onnistun
saamaan näistä silmäniloisia ;)
Vadat ovat Intialaista ruokaa,
ja vada pav on vähän kuin hampurilainen,
vegaaniversio.
Pav=leipä.
Vadan täytteenä ovat linssit, ja usein
myös keitetty peruna.
Vadajen ohjeita on yhtä monta kuin on tekijöitäkin.
Pääainekset ovat ymmärtääkseni linssit,
peruna, gramjauho (kikherneistä) ja vaihtelevasti
mausteista ainakin inkivääri, vihreät chilit ja
hajupihka (ruuansulatuksen parantamiseksi ja ilmavaivojen poistajaksi?!).

















Yllä mausteita: persiljaa, garam masala, ruokasooda ja inkivääri.
Olen testannut itse kehittelemiäni vadaja pelkillä
linsseillä, sekä perunan kanssa, pidin linssiperunasekoituksesta
enemmän, ne ovat pehmeämpiä ja suussasulavia,
pelkistä linsseistä tehdyt vadat ovat tiiviimpiä,
ja linssien hernemäinen maku korostuu, koska linssit on liotettu
eikä niitä ole keitetty. Seuraavat vadat aion kokeilla
pakasteherneistä ja perunasta, onhan linssikin hernekasvi.
Sekin on ekologisempi vaihtoehto,
linssit eivät taida Suomen oloissa juuri viihtyä?
Mutta nyt, Indian fastfood!
Täysvegaanista on tämä.










Vada pav

n. 1,5 dl punaisia linssejä
(= n. 3 dl yön yli vedessä liotettuna)
1-4 vihreää chiliä
1 pieni sipuli
n. 1 tl inkivääri
1/2 tl ruokasoodaa
n. 1 tl garam masalaa
(loraus limen mehua)
suolaa
mustapippuria rouhittuna
nippu tuoretta persiljaa

JOS tahdot perunaa sekaan
niin 2-3 keskikokoista keitettyä perunaa
muusiksi taikinan joukkoon,
suosittelen.










(gram-jauhoja päällysteeksi)










Liotetut linssit ja kaikki mausteet
tehosekoita taikinaksi.
Taikinasta pitäisi saada pyöräyteltyä
pallerontapaisia. Nämä pallerot
sitten pyöräytetään kikherneistä valmistetuissa
gramjauhoissa, mikä ei tosin ole välttämätöntä,
mutta tuo rapeutta ja makuakin pintaan.
Nämä pallerot sitten uppopaistetaan sihisevän kuumassa
öljyssä. Varo polttamasta itseäsi.
Ja kotiasi.
Paistele ja käännä välillä. Valmiita ovat
kun ruskistuvat kauniisti.
Vadat voi syödä sellaisenaan, tai salaatin ja leivän tms. kanssa.
Vada pav on kuin hampurilainen,
leivän väliin laitetaan vadat ja muuta täytettä.

Tässä valkosipulipatongin ja jugurttikastikkeen ohjeet,
sopivat hyvin vadajen kanssa.

***









Valkosipulivoipatonki

lämmintä vettä n. 2,5 dl
suolaa n. 1-2 tl
oliivi- tms. öljyä iso loraus (n. 1/2 dl)
vehnäjauhoja
(leseitä/rouheita tms.)
kuivahiivaa n. puoli pussia

valkosipulia
voita tai öljyä

Lämpimään, ei ihan kättäpolttavaan veteen,
sekoita suola, jauhoja jonkin verran, ja iso loraus
öljyä. Sekoita, ja lisää kuivahiiva. Lisäile jauhoja
niin kauan että saat löysähkön, mutta leivottavan
taikinan. Anna kohota kaksinkertaiseksi.
Leivo ja kaulitse taikinasta pari soikiota,
joiden päälle sivelet sulaa voita ja silputtua
valkosipulia. Kääri rulliksi kuin korvapuustilevy.
Uuniin, parisataa astetta, kunnes ruskistuu pinta.
Voit roiskia vettä päälle kesken paistamisen,
saat rapeamman pinnan.
Ihania ja helppoja!


Tällaisen halkaistun valkosipulivoipatongin väliin
voi sujauttaa vadan, salaattia, vaikkapa harissaa
ja jugurttikastiketta,
jonka ohje on tässä.












Jugurttikastike

n. 2 dl maustamatonta luonnonjugurttia tai soijajugurttia
mintun lehtiä muutama
suolaa
mustapippuria rouhittuna
ruskeaa sokeria pari tl
n. 1/2 tl chilijauhetta
(limen mehua 1-2 tl)










Anna jugurtin valua kahvisuodattimessa
n. puoli tuntia. Sekoita jugurttiin kaikki
mausteet, mintun lehdet pieneksi hakattuina.
Tarkistele suola ja sokeri, anna vetäytyä
ja tekeytyä rauhassa, viileässä ainakin puoli tuntia.










***








Linssipihvit


n. 2 dl halkaistuja punaisia linssejä yön yli liotettuna

n. 2 dl porkkanaa raastettuna

pieni sipuli

1-2 valkosipulin kynttä

suolaa

n. 1 rkl meiramia

rakuunaa hipsaus

persiljaa huispaus

mustapippuria rouhittuna

valkopippuria ripaus

n. 1 tl garam masalaa

n. 1 tl juustokuminaa

n. 2 tl jauhettua korianteria

n. 4 rkl öljyä

vettä

muutama rkl korppujauhoja

1-2 tl perunajauhoja

kaurahiutaleita reilu ripsaus












Sekoittele näistä taikina,laita mausteita mielesi mukaan.

Sauva/tehosekoittimella on hyvä soseuttaa taikinaksi,

maista että suolaa on tarpeeksi. Anna seisahtua n. puoli tuntia.

Paista kuumalla (pikkulettu)pannulla voissa tai öljyssä pihvejä.

Kosteilla käsillä pyöräytä palleroita,

laita pannulle, paina märällä lusikalla pihviksi.

Valmiita ovat kun ruskistuvat rapeaksi.












Linssipihvien kanssa maistuu viileä ja raikas tzatziki ja tulinen harissa.

(Ohjeet löytyvät F niinkuin Falafel -postista.)

Suomalaisittain ekosti syö pihvit kaurahelmien tai ohran

kanssa, ovat riisin ekologisempia kavereita.

Nämäkin linssipihvit ovat täysin vegaanisia.













***


Linssimuhennos & kaurahelmiä/ohraa

2-3 laakerinlehteä
5-20 maustepippuria
1 tl garam masalaa
1 kasvisliemikuutio
vettä
1/2 kg porkkanoita
n. 2 dl punaisia linssejä
1 sipuli
3-4 valkosipulin kynttä
3-4 tomaattia
muutama (3-4) kourallinen ohraa tai kaurahelmiä
suolaa

Runsaassa öljyssä/voissa kuullottele mausteita.
Lisää sipulit ruskistumaan,
paistele kaikessa rauhassa.
Lisää kaurahelmet tai ohra,
kääntele niin että mausteöljyt imeytyvät,
lisää sitten vettä pikkuhiljaa ettei kaurat/ohrat
tartu pohjaan. Kasvisliemikuutio murenna joukkoon.
Lisää sekaan pilkotut tomaatit ja porkkanat
sekä linssit, vettä lisää myös.
Anna hautua. Sekoittele ja lisää
vettä tarpeen mukaan,
tarkoitus on saada risottomainen
lopputulos.

***









Linssikeitto

(tai lihakeitto ilman LIHAA, niinkuin meilläpäin sanotaan)


perunoita

porkkanoita

n. 2-3 dl punaisia tai vihreitä linssejä

sipuli

laakerinlehtiä

n. 10 kokonaista maustepippuria

suolaa

kasvisliemikuutio

n. 1 tl korianteria

persiljaa

ruohosipulia

meiramia

tms.







Huuhtele linssit hyvin. Öljyssä tai voissa kuullota mausteista laakerinlehtiä,

pippureita, korianteria ja sipulia.

Lisää linssit sekä kuoritut, pilkotut juurekset.

Anna pehmentyä ja maustua muutamia minuutteja

kokoajan käännellen. Suolaa.

Lisää vettä ja kasvisliemikuutio niin että kasvikset

hyvin peittyvät. Keitä kypsäksi. Lisää yrtit.

Tarkista maku/suola.






***







RASKAS JÄLKKÄRI

(ehkä) maailman ihanin suklaakakku

200 g voita
2 dl (ruoko/raaka)sokeria
4 munaa
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 rkl tummaa kaakaojauhetta
200 g tummaa suklaata


Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi.
Lisää munat yksi kerrallaan hyvin vatkaten.
Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet.
Lisää sulatettu suklaa.
Kaada tasapohjaiseen voideltuun (jauhotettuun) vuokaan.
Paista 200 c uunin alatasolla n. 20 minuuttia,
kunnes pinta on kypsä, laita uunista lämmöt pois,
anna olla kakun uunissa vielä 10-20 minuuttia.
Tarkistele välillä tikun kanssa, ja vuokaa hieman heilauttamalla,
kakun pitää jäädä raa'ah'koksi keskeltä, jos tahdot niin valuvaksi.
Jos kakku hytkyy sopivasti, se on valmis.
Ota uunista, jäähdytä hieman.
Maistuu lämpimänä ja kylmänä...
...ihanalle.











Ei kommentteja: